MŠ Pampeliška

Informace pro rodiče

(12. 09. 2024)

Spolek rodičů a přátel školy při MŠ Pampeliška                                      4.9.2024 – 17 hodin – MŠ Lovecká

Valná hromada

Stručný zápis z Valné hromady Spolku rodičů a přátel školy při MŠ Pampeliška

  1. Založili jsme spolek pro nutnost zajistit dětem nějaké odměny a dárečky k různým svátkům a tradicím (sv. Martin, Mikuláš, Vánoce, 3 králové, MDD, Velikonoční zajíček, apod., účtování výletů, divadel a jiných akcí např. Německého projektu)
  2. Schválení představenstva: předseda Pavlína Petirová, místopředseda Barbora Kořínková, pokladník Ivana Jindřichová
  3. Školka nemá žádné prostředky na dárky pro děti k tradičním svátkům a oslavám. Jediným příjmem Spolku je karneval, ze kterého bývá výtěžek cca 4 tisíce, což je pro 80 dětí nedostačující. Rodiče se shodli na potřebě školku podpořit.
  4. Nabídka možnosti nahlédnutí do dokumentace spolku a účetnictví – posláno kolovat. Možnost nahlédnout na vyžádání.
  5. Schválení rodičovského příspěvku na jedno dítě – 800,-Kč, všichni byli pro. Termín pro zaplacení – podzim,  možno rozdělit na 2 platby za pololetí.
  6. Vybíráme ve třídách u paních učitelek oproti podpisu

 

Třídní schůzky

Přivítání s rodiči

Představení pedagogů a personálu školy.

Prosíme rodiče, aby četli nástěnku, případně si ji vyfotili do mobilu a studovali doma.

Informace podáváme rodičům i přes aplikaci Naše MŠ, do které potřebujeme, aby se rodiče přihlásili co nejdříve. Přihlašovací údaje novým rodičům rozdají paní učitelky. Kdo je ztratil, řekne si o vytištění.

Režim dne –

Ráno se děti scházejí ve třídě Broučků, do půl osmé se rozcházejí do svých tříd.

Povinné předškolní vzdělávání je od 7.30 do 11.30h. a neprobíhá o prázdninách.

Pro předškoláky máme omluvné listy, kdy máme ve školním řádu, že absence víc jak 20 dní, cca 1 měsíc) se do něho uvádějí, kratší absence stačí být poznamenány v docházce dětí.

Oběd – Broučci a Včelly od 11.15 – 11.45 hodin a Berušky a Motýlci od 12 – 12.30 hodin.

 Po obědě první party zvoňte do svých tříd, po obědě druhé party JEN na Berušky, ostatní děti už touto dobou usínají. Pokud vám nikdo neotevře, znamená to, že jsme ještě na obědě, nebo na cestě z něj, tak vyčkejte a opakujte zvonění později.

Odpolední svačina 14.30 a 14.45h.

Strava se omlouvá do 7 hodin daného dne na telefon třídy nebo do aplikace Naše MŠ. Po tomto čase se jim strava počítá. Docházku má paní učitelka u sebe, tak můžete omluvit i přímo u paní učitelky předem.

Nedávejte do školky nemocné děti – teplota, průjem, zvracení, vyrážka, barevná a tekoucí rýma. Zejména po horečce a trávících obtížích nechte dítěti minimálně 2 dny na rekonvalescenci a obnovení normálního stravování. Pokud budete děti dopovat léky, máme zkušenosti, že se to nevyplácí, většinou tyto „neléčené“ děti končívají se zápalem plic.

Prosíme, hlaste infekční choroby – jsou více nakažlivé a problémové, rodiče si pak, po sdělení této informace, mohou dítko nechat preventivně doma, aby nedoneslo tento bacil domů a ohrozil tak nastávající maminku, těžce nemocného člena rodiny, nebo dovolenou rodiny ve zdraví.

Pouze 1.den nemoci si můžete vyzvednout oběd ve školní jídelně v čase 11.15 hodin, zazvoňte si do jídelny u bočního vchodu.

Náhradní oblečení – pravidelně doplňujte a kontrolujte jeho dostatek, dítko je pak stresované, když tam žádné nemá.

Vše oblečení řádně podepisujte – nevadí i oblečení po sourozenci podepsané jeho jménem. Podepište i pláštěnky a boty !!! Rodiče nakupují oblečení a boty u stejných obchodníků (Decathlon, Canys, Lidl, Pepco, Kik, apod…)

Oblečení vybírejte dle aktuální předpovědi počasí. Připravte dítěti i lehčí a teplejší variantu.

Nevadí, když má dítě jedny tepláky ze sekáče na ven celý týden špinavé. Hlavně, že si je může ušpinit ????

I v parnu je potřeba mít na ven jiné oblečení do školky a jiné na ven – tzn. dvoje šortky, dvoje šaty, apod. Děti se na pískovišti dokážou obalit jak řízky, tak nechceme mít písek všude.

S dětmi se chodí ven za každého počasí, proto v sezoně kontrolujte, zda nemá dítě klíště.

Rukavice v zimě uschnou nejlépe na gumičce s bundou či kombinézou na tyči nad topením – jinak není možnost sušit mokré oblečení – šatna je malá !!!

 

Prázdniny a volné dny mezi státními svátky – zjišťujeme zájem, abychom mohli přizpůsobit provoz školky, služby a dovolené učitelek a personálu, stravování. Neznamená to, že vaše děti ve školce nechceme, jen si děláme průzkum, protože máme zkušenosti, že počítáme s celou školkou, pak se děti omluví teprve ráno daný den a přijde celkem jen 20 dětí, které by se mohly jinak spojit a mohla se vybrat dovolená, udělat úpravy ve školce a také by se nemusely vyhazovat zbytečně objednané potraviny.

Vánoční prázdniny – bude zavřeno stejně ve školách od 23.12.2024 do 3.1.2025.

Letní prázdniny – otevřeno první týden v červenci a poslední dva týdny v srpnu, jinak je školka zavřená. 3 týdny vykrývá Vikýř příměstskými tábory pro děti předškolního věku.

Přednáška o školní zralosti – 19.9.2024 od 16 hodin – pro všechny rodiče, aby se dozvěděli, co všechno je potřeba, aby dítě do školy zvládalo tak, aby byl přechod ze školky naprosto pohodlný a nestresovalo jej, že např. nemá uvolněné rameno, apod. Vše vám přednese paní Mgr. Veronika Mulačová, speciální pedagog Pedagogickopsychologické poradny v Jablonci n.N., t.č. na MD.

Dotazy –

Platby obědů – první platba nových dětí je v hotovosti, poté je lepší platit inkasem z vašeho účtu – potřeba povolit inkaso na vašem účtu a nám dát vyplněný formulář s číslem vašeho účtu.

Od tohoto září je úleva z placení pobytného (úplata za předškolní vzdělávání) pro rodiče, kteří pobírají přídavek na dítě, které dochází do mateřské školy – potřebujeme vědět do 4.9.2024. Rodič každé 3 měsíce dokládá.

Předškoláci nespí v pyžamkách, odpočívají na lehátku ve spodním prádle a pokud usnou, musí se nechat spát, pokud neusnou, mohou se obléknout a jít dělat jiné činnosti. Děti musí po obědě min 30 minut odpočívat vleže u pohádky.

 

Akce

S dětmi se půjde do Městského divadla – termíny jsou na webu a na nástěnce školy.

Zveme vás na Bramboriádu 3.10.2024  – akci odpoledne pro rodiče a děti, můžete napéct bramborové výrobky a přiložit k nim recept. Týden předem, prosím, noste přírodniny a cca 4 brambory k dotvoření podzimní výzdoby školky a i něco domů. Paní učitelky přichystají pro děti nějaké podzimní úkoly. K dispozici bude káva.

 

Motýlci – budou jezdit pondělky od 30.9. do tělocvičny v Břízkách – projekt Děti na startu. Prosíme o batůžek s TV úborem a cvičkami, plus pití.

Další akce jako Vánoční dílna pro rodiče s dětmi, vánoční zpívání u Radnice (předškoláci), vánoční zpívání před školkou upřesníme termíny. Další akce budou následovat.

 

Těšíme se s Vámi na prima rok ????

 

1

 

 

Dodatek

Nepodceňujte logopedii, mozková centra řeči se uzavírají 7. rokem života dítěte, pak je přeučování o dost těžší. Letáčky na logopedie visí na nástěnce školky. Čtete dětem, nebo jim pouštějte jen audio pohádky, při kterých je potřeba zapojovat fantazie. Při sledování „hotových snímků“ již není prostor, krom toho, animované postavičky i cizí filmy neukazují, na ústech, jak se hlásky tvoří, děti nemají potřebu správně mluvit. Kdežto u audiopohádky zevnitř z hlavy hlásku vyslovují spolu s vypravěčem. Krom toho klasické české audiopohádky mají velmi vysokou logopedickou úroveň.

Vyšetření zraku dětí. Rodiče obdrží letáčky, informace visí na webu MŠ. Mohou i mladší sourozenci s rodičem. Termín bude dohadován dle zájmu.

Webové stránky školy – veškeré informace - pravidelně se aktualizují, můžete tam najít i informace jiného rázu, než jen zprávy ze školky.

Prázdniny ve školním roce 2024/2025– visí na webu a na nástěnce školy.

Prosíme, učte děti samostatnosti, ať se nediví, že to po nich vyžadujeme ve školce. Je to i pro jejich zvýšení sebevědomí.

 

Mantra pro rodiče: Všechno oblečení podepište – hlavně to, co děti nenosí často – pláštěnky, holínky apod….

Pochvala paním učitelkám za dohled na oblékání dětí !!! Starají se o děti jako o vlastní.

 

Ukončení, poděkování za účast. Individuální dotazy.

 

Děkujeme Vám, že s námi komunikujete a máme prima vztahy J

 

 

 

 

 

 

Zpět